SAFE & SOUND PROTOCOL

Veel klachten ontstaan vanuit overactivering en ontregeling van het autonome zenuwstelsel.

Het Safe & Sound Protocol (SSP) is een nieuwe methode om prikkels te reguleren en het zenuwstelsel te kalmeren.

Het is ontwikkeld door Dr. Stephen Porges (USA) op basis van vele jaren wetenschappelijk onderzoek naar de functies van het zenuwstelsel met name op het gebied van stress en veiligheid. Op basis hiervan heeft hij de Polyvagal Theorie ontwikkeld die inmiddels wereldwijd in een brede kring geaccepteerd is.

Het Safe & Sound Protocol is een praktische, therapeutische toepassing die uit dit onderzoek is voortgekomen. Oorspronkelijk ontworpen voor het verlagen van overprikkeldheid bij autistische kinderen, blijkt het ook een positieve werking te hebben bij volwassenen die door diverse oorzaken te maken hebben met een zenuwstelsel dat zich in een continue waakzaamheidsstand bevindt.

Het autonome zenuwstelsel ontvangt via het auditieve kanaal een krachtige prikkel om zichzelf beter te gaan reguleren.

Als het zenuwstelsel los kan komen uit een toestand van overalertheid ontstaat er ruimte voor een innerlijke ervaring van je veilig verbonden voelen met jezelf. Contacten met andere mensen en je omgeving verlopen hierdoor gemakkelijker en bevredigender.

Veel mensen ervaren na de vijfdaagse luistersessies een substantiële afname van pijn, spanning, angst, alsook een verbetering van hun slaapkwaliteit.

SAFE & SOUND PROTOCOL richt zich op

  • Vermindering van stress, burn-out
  • Vermindering van overgevoeligheid voor geluiden
  • Verbetering van het verwerken van informatie
  • Verbetering van je emotie- en stemmingsregulering
  • Ondersteuning bij behandeling van post-covid-syndroom
  • Gunstige invloed op allerhande klachten zoals: chronische pijn, depressie, moeite met focussen, hypersensitiviteit van je zintuigen, onbegrepen keelklachten, spijsverteringsklachten, enz.
  • Het legt een goede basis en maakt toegankelijker voor diverse therapievormen

HOE WERKT HET

In vijf sessies van een uur luister je met een koptelefoon naar speciaal bewerkte en gefilterde muziek in een comfortabele omgeving. Hierbij worden de middenoorspiertjes getraind zich te richten op veiligheid en ontspanning. De muziek stelt de middenoorzenuw opnieuw in, zodat je uit de stand van vechten, vluchten, passiviteit of bevriezen kunt komen.

SSP is een intensief programma. Meestal worden de sessies binnen twee weken gepland, maar afhankelijk van individuele omstandigheden wordt afgestemd in tijd en intensiteit van het programma. Dit kan bv. betekenen dat er wekelijks een uur wordt gepland of dat de luistertijd ingekort wordt.

Er is een apart luisterprogramma voor volwassenen en kinderen.

www.stephenporges.com
Trauma en ons zenuwstelsel