EYE MOVEMENT INTEGRATION

Eye Movement Integration is ontwikkeld in 1989 door Connirae Andreas (Phd) en Steve Andreas (MA). Het wordt gezien als een neurotherapeutische behandeling gecombineerd met lichaamsgerichte psychotherapie en is een middel om de onbewuste neurale netwerken in het brein te activeren om zichzelf te helen.

WAT DOET EMI?

Eye Movement Integration helpt het brein dat te doen wat het eigenlijk gedurende de slaap had moeten doen, namelijk informatie verwerken en doorsturen naar het lange termijn geheugen. Als er trauma in het spel is, zijn herinneringen vaak gefragmenteerd geraakt en kunnen leiden tot gevoelens van overweldiging en machteloosheid.

EMI maakt gebruik van langzame geleide bewegingen van de ogen, Smooth Persuit Eye Movement. Dit zijn de bewegingen die gedurende de slaap gemaakt worden om informatie te verwerken. Het volgen van deze (SPEM) bewegingen met je ogen vergemakkelijkt de toegang tot gefragmenteerde herinneringen. Het brein wordt aangezet zichzelf volledig te scannen en alle relevante informatie te verzamelen over de traumatische gebeurtenis. Het brein voegt vervolgens al deze puzzelstukjes weer bij elkaar tot een samenhangend geheel en kan de overspanning gaan loslaten.

Dit proces, samen met de afvoer van gebonden trauma energie in het lichaam, kan verrassend snel tot een bevrijding van de stresslading van (mogelijk al langer bestaande) traumaherinneringen leiden.

HOE GAAT EEN BEHANDELING?

Aan het begin van de therapie is er een uitgebreid onderzoek van de triggers en de mogelijk oorzaken van de klachten.

Tijdens de therapeutische sessies zal de therapeut 24 verschillende bewegingen maken die met de ogen worden gevolgd. Deze bewegingen zijn op een rustig tempo dat goed te volgen is voor de cliënt.

Gelijktijdig met het maken van deze bewegingen worden er sleutelwoorden herhaald die betrekking hebben op het trauma dat wordt behandeld. De EMI-therapie zal afgerond worden als de stresslading van de herinnering af is.

WAT KUN JE ERVAREN?

Tijdens de sessies kunnen er oude emoties omhoog komen. Ook kunnen er geluiden, beelden, geuren, smaken of lichamelijke sensaties worden ervaren die te maken hebben met het onderwerp waar aan gewerkt wordt.

Een EMI-therapiesessie duurt 1,5 tot 2 uur. Naarmate de stresslading vermindert, zullen de sessies korter duren.

De tijd tussen twee sessies is meestal twee weken. Deze tijd heeft het brein nodig om de sessie te verwerken.